De l’era industrial a l’era urbana, un compromís per naturalitzar la nostra cultura

Les ciutats expressen els processos de transformació permanent que al llarg de la història hem iniciat, i que molt sovint hem descuidat, el camí recorregut. Només algunes traces es preserven físicament. Cal reconèixer els errors i els desencerts, així com els èxits del nostre llegat, que de la ma de les forces que ens han dirigit hem autoritzat o desautoritzat. El camí ha estat intens, una lluita, un procés d’expansió i de restricció de models culturals, i sota el paradigma del progrés els hem autoritzat, els hem normalitzat, en la mesura que la qualitat de vida de la nostra condició ha millorat també.

Després d’una era rural, on el territori ha establert un diàleg amb l’antropització que l’home ha imposat, hem configurat les ciutats, i amb elles hem articulat la complexitat del nostre hàbitat de la ma de l’evolució cultural que la nostra naturalesa ha desenvolupat. Hem definit així noves identitats, noves cultures, noves organitzacions, i noves formes de conviure amb la naturalesa. L’expansió del fenomen demogràfic i urbà de la ma del progrés científic i tecnològic ha establert noves formes de relacionar-nos, tant individualment com col·lectivament, en nom de religions, cultures, societats, i identitats diverses que hem tendit a articular. Ara bé, l’era de la industrialització ja madura tendeix ara a dibuixar els límits que la seva expansió posa de manifest, amb les conseqüències ambientals, culturals i socials que la veu dels corrents comunicacionals més actius ens mostren, ja siguin de l’esfera social, política, econòmica o cultural.

Som a les portes d’una nova era, aquella que situa el retorn a la qualitat relacional a les ciutats i al diàleg entre la nostra condició cultural i la naturalesa que ens acull. Com a actiu que l’era industrial i el progrés tecnològic i material ha descuidat, i que constata el model urbà com a paradigma del nostre hàbitat modern, on el medi biofísic i l’activitat humana expressen la voluntat del compromís al retorn d’un equilibri que tendeixi a polir les pertorbacions i les interferències que hem provocat, i que ens han empobrit.

 

Andreu Marfull i Pujadas

2012-02-16

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s