Taula rodona. El nou hàbitat urbà a la ciutat de Barcelona

El dia 20 de setembre de 2011 ha tingut lloc la taula rodona titulada El nou hàbitat urbà a l’entorn del nou model de Barcelona promogut pel nou alcalde Xavier Trias. En aquesta conferència, organitzada per la Fundació Fòrum Barcelona i exposada a l’Auditori de l’IDEC de la Universitat Pompeu Fabra, es mostren les noves línies d’actuació del nou govern municipal de la ciutat de Barcelona, amb la intervenció del nou regidor d’Hàbitat Urbà, n’Antoni Vives, el nou arquitecte en cap, en Vicent Guallart, i el nou director de Barcelona Regional, en Willy Müller.

El lema de la nova política de ciutat de l’Ajuntament de Barcelona es tradueix, en paraules del Sr Antoni Vives, 3r Tinent d’Alcalde d’Hàbitat Urbà, com:

Barris productius a velocitat humana en el marc d’una ciutat hiperconnectada i d’emissions zero, que inclou illes auto-suficients,  barreja d’usos productius i residencials a la ciutat, i a la socialització de la societat de la informació.

Dins les noves estratègies de ciutat es mostra la voluntat de canvi amb l’establiment d’una nova gestió, expressada en la transformació de l’Àrea d’Urbanisme amb la nova gerència d’Hàbitat Urbà, on s’hi integren sota una figura política les actuacions en medi ambient i serveis urbans, entre ells l’urbanisme.

El conjunt de propostes expressen la voluntat de donar nous valors a la ciutat, als barris, i a l’encara pendent repte d’integrar una política de ciutat que englobi l’àrea metropolitana, més enllà de les competències estratègiques traspassades a la recent Àrea Metropolitana de Barcelona.

El seu desenvolupament, la seva pràctica, en un procés d’ajustament pressupostari i de paralització de grans projectes amb inversió pública, requerirà se’ns dubte d’un gran esforç per al nou equip polític municipal i a la nova estructura executiva.

En aquest camí s’ha definit el nou Consell Consultiu de l’Hàbitat Urbà, presidit per l’arquitecte Oriol Bohigas, i integrat per 35 notables i experts de l’arquitectura, el disseny, la sostenibilitat, el medi ambient, les infraestructures, l’urbanisme, el paisatge, i les tecnologies de la informació i la comunicació.

Andreu Marfull i Pujadas

2012-01-27

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s