Criteris per enfocar el Pla de Mobilitat Urbana del barri del Guinardó

Els problemes de l’espai públic del barri que cal atendre són:

–          Dèficits de l’espai públic per l’afectació urbanística de vies d’estructuració de la ciutat pel mig del barri (Ronda Guinardó i variant del carrer Teodor Llorente), que han propiciat la manca de manteniment de l’espai públic i de les edificacions, han afavorit la precarietat en els establiments comercials, i han afeblit la qualitat en la relacionabilitat del barri.

–          Carrers amb pendent en general i fortes pendents en alguns punts que en dificulten l’accessibilitat i la vida al barri.

–          Carrers en general estrets i alguns amb poca visibilitat.

–          Manca de jerarquització dels carrers interns, xarxa viària complexa i limitació de l’estructuració de la mobilitat rodada per part dels eixos principals amb un únic sentit.

–          Cap carrer per als vianants o amb preferència per a vianants que estructuri el barri.

–          Manca d’aparcament als edificis al tractar-se de finques amb curta amplada de façana (originàries en la majoria com a habitatges unifamiliars.

–          Envelliment pronunciat de la població.

Es proposen 3 actuacions principals com a eixos de major impacte al barri. Serien:

–          Establir un model de circulació compatible entre el vehicle i el vianant. Definir una xarxa viària bàsica d’estructuració per retornar els carrers a les persones i en especial als col·lectius amb més dependència.

–          Millora de les condicions de circulació de vianants. Establir una xarxa de vianants preferent que estructuri el barri amb les seves polaritats d’activitat.

–          Gestió de l’aparcament. L’estretor dels carrers, l’alta densitat de població i la manca d’aparcament als edificis requereix invertir en dotar el barri de nodes d’aparcament fora de la via pública per retornar la qualitat de l’espai públic.

Si tot això s’aconsegueix es pot garantir la regeneració social, comercial, de l’espai públic i del teixit edificatori que els actuals dèficits urbanístics han ocasionat.

Andreu Marfull

2011-11-14

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s