La Torre Garcini (al Guinardó) ja té projecte

Imatge anterior: Detall del plafó del projecte guanyador de la segona fase del Concurs del projecte per a la rehabilitació i adequació de la finca Can Garcini, situat al carrer Xiprer 40-46. Font: https://www.bimsa.cat

La Torre Garcini (al Guinardó) ja té projecte

Aquesta és la història d’una petita victòria veïnal, promoguda per la plataforma Salvem Torre Garcini. Des de l’any 2005, la Torre Garcini, situada al carrer Xiprer del barri del Guinardó, de Barcelona, ha estat desprotegida urbanísticament (era una finca catalogada i classificada com equipament) per una negligència municipal, amb la intenció d’enderrocar-la i fer-hi habitatges. Fins i tot, s’arriba a concedir el permís de l’enderroc per iniciar les obres. Així mateix, el 2014 es proposa fer-ne un “mix”, consistent en preservar la casa i construir habitatges als jardins, tot i vinculant-ho a un projecte d’habitatges complementari a uns terrenys que llinden amb el Parc de l’Oreneta de Sarrià, aleshores propietat municipal (classificats com a edificables), molt propers al Monestir de Pedralbes. Tot per finançar, i compensar, als propietaris de la Torre Garcini, que ja tenen uns drets adquirits (la propietat és Núñez i Navarro). Per sort, al final s’ha imposat el sentit comú, en especial després que els veïns de Sarrià aconseguissin desclassificar el dret a edificar als terrenys que ells consideren part del Parc de l’Oreneta, i convertir-los legalment en parc (en un temps rècord). Així, s’ha creat una justícia urbanística. Sarrià i el Guinardó n’han sortit beneficiats, tot i la considerable suma de diners que ha costat, a l’Ajuntament, comprar els terrenys a Núñez i Navarro (7 milions d’euros, veure la notícia) (*), així com la pèrdua de valor patrimonial del sòl municipal, al renunciar al sòl edificable que ara és un parc (uns milions més). Així, a costa de diners, es crea un altre valor, social, ecològic i patrimonial.

(*) Amb la nova Llei de sòl espanyola (de 2007), el cost de l’expropiació de la finca, encara que fos originàriament protegida i classificada com equipament, hauria estat el mateix.

Aquí es documenta aquest episodi, i el context: https://andreumarfull.com/2014/08/02/el-futur-de-la-torre-garcini-esta-en-joc-el-permis-del-seu-enderroc-concedit/

I aquí es mostra el concurs públic en què s’ha escollit el projecte guanyador:

Concurs (24 de març de 2022)

L’objecte del concurs és la redacció del projecte i la possible Direcció d’Obra del nou casal de Gent Gran a la Torre Garcini, al barri del Guinardó.

L’actuació consisteix en la rehabilitació de l’antiga masia Torre Garcini que consta de planta baixa i dues plantes pis i la construcció d’un nou volum per acollir un Casal de Gent Gran de barri, així com l’arranjament i recuperació dels jardins que l’envolten per a què esdevinguin l’espai lliure de l’equipament i del barri del Guinardó.

La finca està catalogada patrimonialment amb un Nivell D pel què es demana una posta en valor en la rehabilitació dels elements existents i una especial sensibilitat aquells elements de nova construcció.

Font: Bimsa – https://www.bimsa.cat/concurs/concurs-del-projecte-per-a-la-rehabilitacio-i-adequacio-de-la-finca-can-garcini-per-acollir-un-casal-de-gent-gran-situat-al-carrer-xiprer-40-46/

El plafó guanyador de la segona fase del concurs (títol “PASSATGE GARCINI 15”, de l’estudi Carles Enrich):

El plafó en alta ressolució (PDF):

A mode d’informació complementària, s’adjunta un video fet pels veïns en defensa de la Torre Garcini (penjat el 25 de març de 2013):

I un altre video, sobre un acte veïnal en defensa de la masia celebrat el 8 de juny de 2013:

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s