Llibre Història urbanística de Sant Andreu de Palomar

Imatge anterior: Església de Sant Andreu de Palomar, enfront el carrer dels Segadors, on s’hi troben les runes de l’antic altar que, segons la tradició, és d’on sortí el Crist que enaltí la revolta de la guerra de secessió coneguda com “dels Segadors”, un dijous de Corpus, de l’any 1640.

Llibre Història urbanística de Sant Andreu de Palomar

El dia 21 de desembre de 2018, a la seu d’Els Catalanistes de Sant Andreu de Palomar (Carrer Ramon Batlle, 2), s’ha presentat el 10è llibre de Finestrelles publicat pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, titulat Història Urbanística de Sant Andreu de Palomar, segles XIII-XXI.

El llibre Història urbanística de Sant Andreu de Palomar, segles XIII-XXI, d’Andreu Marfull i Pujadas, pren de referència la tesi doctoral titulada La llei de la plusvàlua urbanitzadora i la urbanització marginal a Sant Andreu de Palomar, defensada el dia 31 de març de 2017. En general, s’hi ressalten els elements que condueixen a l’aparició d’un territori organitzat al voltant d’un nucli rural, proper a la Ciutat Comtal, així com els què a la segona meitat del segle XIX el transformen en una ciutat i, a partir de l’equador del segle XX, en part d’una metròpoli. Però, complementàriament, s’hi incorpora la perspectiva del pols econòmic i sociocultural que teixeix un territori que, des de l’aparició de l’urbanisme modern (impulsat per Ildefons Cerdà), incorpora la mà invisible del planificador. D’acord amb aquest plantejament, en aquest llibre es proposa ampliar la comprensió del procés d’urbanització del territori original de Sant Andreu de Palomar i enllaçar-lo amb el procés equivalent que té lloc al conjunt de la metròpoli barcelonina. Per aquesta raó, aquest treball s’orienta a un públic ampli. De manera especial, està dedicat al genuí sentir andreuenc, amant de la història i de la responsabilitat social. Però, precisament per aquest sentir, està dirigit a la totalitat de la comunitat metropolitana, a qui l’autor convida a endinsar-se en la comprensió del procés que ha conduït a la creació d’una ciutat desigual, en un món desigual, resultat d’un determinat constructe ètic que li dona forma i evoluciona amb ella.

Què hi podreu trobar?

Doncs hi trobareu el treball d’anys d’intensa dedicació d’un andreuenc que ha fet de la teorització de l’urbanisme la seva professió, i de la transcendència de la història antiga la seva passió. Així mateix, s’hi reflecteix un treball de recerca de fins a sis arxius oficials, una aportació a la crítica al camp de l’urbanisme barceloní, un extens fons de plànols i imatges i d’altres curiositats, com els vincles catalans, que també són andreuencs, amb la història romana medieval, fins als fets d’en Colom, el (bastant probable) descobridor (de mare jueva), i el seu vincle amb els Ferrer que impulsaren el repartiment del món i la Companyia de Jesús. Recomanat per a totes les edats, estatus i creences, en especial per a les ments encuriosides. Dedicat als avis Margarida Niño i Andreu Pujadas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s