“La geografia canviant del capitalisme” (a Barcelona)

Cicle ¿EN QUINA SOCIETAT VIURE? ¿QUINA CATALUNYA VOLEM?

Dijous, 24 de juliol de 2014, de 19:30 a 21:30 hores

LA INCIDÈNCIA DELS PROCESSOS ECONÒMICS I FINANCERS DEL CAPITAL(ISME) EN LA GEOGRAFIA CANVIANT I DESIGUAL DE L’URBANISME DE BARCELONA

La geografia canviant del capitalisme és un concepte desenvolupat pel geògraf anglès David Harvey (1935-actualitat), que inicià la seva aportació a l’economia de l’urbanisme amb l’obra Explanation in Geography (1969). Al llarg dels anys ha dedicat la seva vida a una intensa activitat acadèmica a Anglaterra i als Estats Units d’Amèrica on, des de diferents càtedres en Geografia i en Antropologia, ha explorat i exposat l’obra de Karl Marx i l’imperialisme britànic i nordamericà des de l’anàlisi dels fenòmens d’urbanització de l’espai i l’activitat humanes. Als darrers anys ha publicat obres com New Imperialism (2003), Brief History of Neoliberalism (2005), The Enigma of Capital and de Crises of Capitalism (2010) i A Comparation to Marx’s Capital (2010), entre d’altres, on recupera una visió històrica del capitalisme com un procés en una fase avançada que alimenta una revolució global. David Harvey incorpora al seu treball un acurat estudi dels interessos comuns entre els Estats i les estructures financeres per a catalitzar el moviment del capital. Mostra com el capital(isme) tendeix a reproduir constantment les condicions per perpetuar el procés de l’anomenada acumulació original -definida per Karl Marx -mitjançant diferents mecanismes de despossessió del capital creat, que ell anomena acumulació per despossessió, on trasllada les conseqüències de les tensions i contradiccions generades pel continu creixement i depreciació del capital a la seva dimensió geogràfica. Per la seva argumentació desenvolupa un marc teòric on exposa que els actuals processos de circulació i acumulació del capital aboquen a la humanitat a urbs desiguals en conflicte creixent amb la naturalesa, amb l’organització social i amb les estructures estatals, tal i com estan avui concebudes.

Sota aquest marc conceptual es presenta aquesta ponència amb dues parts principals. Una primera on es mostra una visió -crítica i teòrica- del capitalisme en la seva dimensió econòmica, geogràfica i política; i, una segona on es mostra una visió crítica de la funció pública de l’urbanisme aplicada a un cas que ens és proper, la ciutat de Barcelona i el seu àmbit d’influència. Com a mètode es presenta l’origen i la gènesi de l’actual Ciutat Comtal com el resultat d’uns processos econòmics i financers d’escala cada cop més global, que es contraposen amb una tradició local, amb una herència cultural i un medi que li és propi. La ponència es conclourà amb un torn de debat obert, on compartir punts de vista i opinions.

.

Per ANDREU MARFULL. Nascut a Barcelona, és arquitecte urbanista, doctorand en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, i triple màster: en planificació urbana i sostenibilitat, en gestió i valoració urbana, i en direcció en gestió urbana i immobiliària. Ha cursat també diversos estudis d’especialització en organització i gestió d’obres, en govern i organització administrativa, en ciutat i territori i en gestió de la mobilitat municipal. Col·labora amb iniciatives de caràcter cultural, històric i urbanístic des de diferents esferes de l’organització civil i dirigeix i administra diversos espais d’internet: http://filaturaurbana.com/, http://causacatalana.com/ i https://andreumarfull.wordpress.com/ , que és el seu blog personal apunts i comes.

Conferència gratuïta. Trucar o escriure per inscriure-s’hi

Plural-21, Associació per a tenir cura de la vida en un planeta viu

Cartagena 230, 5º 1ª (tocant c/Mallorca) 93 450 1300 info@plural-21.org http://www.plural-21.org

Metro: L2 Encants, L5 Sagrada Família Bus: 15, 19, 33, 34, 35, H10, 50, 51, 62, 92, B20, B24

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s