Intangible i pensament. La racionalitat de la maduresa i l’afecte de la vida en l’Altre.

La racionalitat esdevé ordre, estabilitat, i l’emoció inestabilitat. L’intel·lecte tendeix a racionalitzar les emocions, tendeix a replegar l’home sobre ell mateix, debilitant l’afecció i els vincles amb el pròxim, però les emocions, si es canalitzen, ens anuncien la nostra buidor. El pensament es paralitza quan crea certeses, i aquest necessita mantenir-se actiu, penetrar dins la realitat, per a mantenir-se viu. Sentir-se un mateix ens ajuda a transcendir la nostra vida envers el pròxim, pensar en un mateix ens replega a l’absurd. El sentir ens mostra humans, el pensar expressa la nostra voluntat, i també la nostra renúncia, cal harmonitzar la riquesa del nostre potencial més íntim per a donar al pensament la fe en les nostres emocions, les pròpies i les properes, per fer el camí plegats.

Els primers somriures d’un nadó són, segurament, la màxima expressió de felicitat. El propi creixement ens exigeix molt coneixement i reflexió per a assumir allò que som i vivim i sentir de nou aquest sentiment de forma conscient. Els nadons esperen en el seu intens naixement tot l’amor possible i tota la comprensió, i a canvi aporten l’estímul més valuós, el vital. Al madurar l’afecte en l’Altre ens preparem per a transmetre l’afecte rebut a un mateix, al pròxim, i expressem la nostra vitalitat. El naixement d’un nou nadó ens allibera i ens responsabilitza en aquest camí. Tot naixement ens allibera, tot naixement ens responsabilitza, i ens manté vius. L’afecte en l’Altre ens mostra el camí. L’Altre és, en aquest sentit, allò que reconeixem en nosaltres i en el pròxim. I l’afecte és, en aquest sentit, la capacitat de sentir l’Altre com un mateix.

L’experiència de viure és un cicle continu evolutiu del que tots i totes en formem part, rebent i donant afecte, rebent i donant comprensió. Evolucionem conjuntament, evolucionem individualment. Heretem i transmetem vitalitat afectiva en la mesura l’Altre se’ns mostra i l’assumim.

 

Andreu Marfull

2011-10-23

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s