Doctor en Geografia

Ja sóc doctor en Geografia, per la UAB.

Accés a la tesi: La llei de la plusvàlua urbanitzadora i la urbanització marginal a Sant Andreu de Palomar, Barcelona (clicar)

Avui he completat un cicle, dedicat a la recerca.

He presentat una tesi doctoral dedicada a Karl Marx, que es preocupa pel futur del planeta i per la irresponsabilitat dels estaments polític, econòmic i acadèmic, ampliada a la societat de consum capitalista, competitiva i ignorant del seu empobriment intel·lectual.

Aquest treball parteix d’una pregunta estructural: ¿per què es margina urbanística, econòmica i socialment a Sant Andreu de Palomar, Barcelona? i trasllada l’atenció al règim econòmic capitalista, a les lleis que promou i a la institucionalització desigual del poder al voltant dels òrgans de decisió amb incidència urbanística.

Conclusions?

  • En primer lloc, la marginació urbanística és, a Sant Andreu i arreu, una resposta estructural del capitalisme i del poder desigual que representa.
  • En segon lloc, s’identifica com el patró urbanitzador és, directa i indirectament, la cerca de plusvàlues privatives, i aquest factor distorsiona la seva funció pública, qüestiona els principis que en legitimen l’activitat i, en darrer terme, posa en evidència les contradiccions del règim econòmic capitalista.
  • En tercer lloc, es planteja el problema de la qualitat del coneixement i es proposa un canvi radical en el valor atorgat a l’urbanisme i a les ciutats modernes, a l’estil de vida metropolità.

En aquest sentit, es destaca que hem de començar a pensar en crear un nou coneixement que l’acadèmia no generarà per nosaltres, per combatre la pèrdua lamentable d’una consciència universal, que pensi en tots, en tot, i en el futur. Hem d’edificar una nova cosmovisió del món, de la història, del passat i del present, per comprendre que hem de lluitar per creure en un futur conscient, molt més just del que estem alimentant. I dic “hem” perquè és responsabilitat de tots.

2017.març.31
(accés a la tesi 2017.juny.09)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s