Premi ‘publicspace’ per l’arranjament de l’espai i la memòria del Turó de la Rovira

El passat 23 d’abril, dia de Sant Jordi, es declarà el Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2012, en la seva setena edició, ex aequo, al projecte “Arranjament dels cims del Turó de la Rovira”, juntament amb la reordenació de les ribes del riu Ljubljanica.

Els autors de l’arranjament dels cims del Turó de la Rovira han estat l’equip Jansana, de la Villa, de Paaw arquitectes SLP i AAUP Jordi Romero i associats SLP, on he tingut l’ocasió de col·laborar-hi puntualment, dirigit pel Jordi i l’Imma. En paraules del jurat ‘s’ha atorgat el Premi Ex Aequo a la intervenció del Turó de la Rovira, al barri del Carmel, pel seu tractament delicat i elegant d’un espai amb una història recent i una posició fins ara marginal dins de la ciutat de Barcelona. A més de la vista de 360º que abasta l’indret, que és ara un mirador més accessible, s’ha recuperat un espai per a la memòria col·lectiva. S’hi evoca la Guerra Civil i, alhora, s’aporta valor afegit a les restes d’un assentament d’habitatges autoconstruïts, evitant tot indici de sobreactuació. D’aquesta manera, un espai marginal ha estat discretament inclòs en la totalitat de la consciència de la ciutat.

http://www.publicspace.org/ca/premi/resultats-per-a-pdf/2012

Article publicat a La Vanguardia, el 10 d’octubre de 2012

https://andreumarfull.files.wordpress.com/2013/01/article-lv-10-10-2012-turo-rovira.pdf

Memòria, respecte i atenció ens conviden a visitar un espai molt especial, ara guardonat per seu significat. L’entorn, Can Baró, el Carmel i el Guinardó, acullen la memòria d’una ciutat i d’un cim privilegiat fins ara menystingut. Tot un exercici de rigor cultural per unes runes, un cim i un episodi de la nostra història, tot un exercici de sensibilitat.

‘el premi és una iniciativa que el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) coorganitza amb l’Architecture Foundation de Londres (AF), l’Architekturzentrum Wien (Az W), la Cité de l’Architecture et du Patrimoine de París (la Cité), el Suomen Rakennustaiteen Museo d’Hèlsinki (SRM), el Nederlands Architectuurinstituut de Rotterdam (NAi) i el Deutsches Architekturmuseum de Frankfurt (DAM). El premi pretén promoure i reconèixer els processos de recuperació de la dimensió pública dels espais urbans a Europa, i la seva capacitat per fomentar la democràcia i la inclusió social a les nostres ciutats.’

Felicitats,  a en Jordi, a l’Imma, als responsables de patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, als veïns del Carmel, i a tots aquells que ho han promogut, per l’enriquiment que hem rebut amb aquesta delicada actuació.

Un projecte resolt des de la interiorització del seu valor, el debat, la senzillesa i els matisos. Brillant!

Abans…

Després…

Un bon premi en un bon moment.

(Totes les fotografies, tret de la imatge del canó en blanc i negre, són propietat de l’equip pluridisciplinar de Jansana de la Villa de Paauw SLP – AAUP Jordi Romero i associats SLP)

“el paisatge es concep com expressió de la diversitat del seu patrimoni cultural i natural comú i fonament de la pròpia identitat… el paisatge contribueix a elaborar les cultures locals i representa un component fonamental del patrimoni cultural natural d’Europa, alhora que contribueix al benestar dels éssers humans i a consolidar la identitat europea”

Conveni europeu del paisatge (Consell d’Europa, 2000)

Andreu Marfull i Pujadas

2012.05.04

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s