Presentació del manifest EL DRET A LA PRÒPIA HISTÒRIA

Presentació del manifest EL DRET A LA PRÒPIA HISTÒRIA

Manifest EL DRET A LA PRÒPIA HISTÒRIA (en PDF, clicar)

El Grup Promotor DHistCAT ha presentat, el dia 25 d’octubre de 2017, el manifest EL DRET A LA PRÒPIA HISTÒRIA a l’Espai VilaWeb (carrer Ferlandina, 43, de Barcelona). L’acte ha estat presentat i moderat per la psicòloga Dolors Marin i Tuyà, i ha comptat amb els juristes Josep Agustí Faiges Morales i Sebastià Sardiné i Torrentallé.

L’objectiu d’aquest manifest és múltiple. Per un costat es reclama incorporar el dret a conèixer la pròpia història de nació dins la Constitució de la propera República Catalana, creant un cos legal que vetlli pel dret a la seva defensa i preservació, defugint de dogmatismes. Però per l’altre es reclama reconeixe’l com un Dret fonamental, que pugui ser exigible als Estats i davant dels tribunals estatals i/o internacionals. En aquesta línia s’expressa en Sebastià Sardiné.

La raó és simple. Lluitant pel dret a la lliure determinació del poble català estem fent, vivint i protagonitzant la Història, com a persones col·lectivitzades en un sentiment i una causa comuna, però també veient la seva manipulació.

La manipulació de la realitat no és subjectiva, és objectiva, evident i contrastable. Tal i com apunta en Josep Maria Faiges, es manipula la realitat i es nega l’evidència dels fets, creant una pseudo-veritat alternativa que té per objectiu convertir la crònica d’un alliberament, d’una legítima indignació que reclama el dret a expressar la seva voluntat i a ser escoltada, en la crònica d’un poble que es mereix ser intervingut i ultratjat, si cal, fen ús i abús dels instruments de dominació de l’Estat espanyol. De fet, és el darrer episodi d’una manipulació integral dissenyada en la història oficial espanyola, com diu el manifest. Per aquesta raó, cal defensar el dret a conèixer i prendre consciència de la memòria històrica i, en el cas de ser objecte de manipulació, poder defensar-ho davant dels tribunals.

Com ressalta la Dolors Marin, aquest manifest proposa, en la seva essència, integrar i saber harmonitzar els diferents graus de consciència que, com a pobles i individus, ens uneixen a un tot global. Fent referència a en Lluís Maria Xirinacs, és necessari traçar el camí que ens condueixi a una comunitat humana universal a partir del coneixement i el reconeixement de la “lliure, creadora i responsable capacitat incentiva de la consciència humana”, capaç d’integrar els costums i fer-los drets i cultura, d’incorporar als individus, les nacions i la humanitat sencera fins assolir “la unió de l’home amb la resta de l’univers”.

El Grup Promotor DHistCAT està format per tres juristes: en Josep Agustí Faiges, en Sebastià Sardiné i na Coque Tuyà; tres psicòlegs: en Miquel Strubell, en Josep Maria Peri i na Dolors Marin; i l’historiador Víctor Cucurull.

Andreu Marfull Pujadas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s