Jornada de difusió. Com es fa un article científic o “paper”?

El 12 de desembre de 2011 s’ha fet la presentació de la Jornada de difusió de la recerca titulada Com es fa un article científic o paper? a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, ETSAB, de la Universitat Politècnica de Catalunya. La presentació ha anat a càrrec del sotsdirector de l’escola, el Sr Josep Maria González Barroso, l’exposició a càrrec del professor Francesc Fayos Vallès  i de Marta Serrat-Brustenga, responsable de Serveis per a la Recerca de la Biblioteca de l’ETSAB. La jornada s’ha tancat amb la presentació de l’experiència en la gestió i direcció de la revista ACE, per part del professor Josep Roca i Cladera, director de la revista, i del també professor Carlos Marmolejo Duarte, responsable de  redacció.

En la presentació de la jornada per part del sotsdirector Josep Maria González Barroso es mostra com l’activitat de l’arquitecte té un perfil tècnic, científic i humanístic que el fa difícil de catalogar dins del paradigma de l’article científic.

El professor Francesc Fayos Vallès ens recorda però la importància que aquest medi suposa per la projecció personal i del col·lectiu d’arquitectes, tant per la capacitat de comunicar com per la d’influir i ser influït. Com a exemple il·lustratiu presenta com Isaac Newton feu ressò de la seva recerca a través de la publicació Philosophical Transactions of the Royal Society, ja aleshores reconeguda com a revista científica publicada per la Royal Society of London, estem parlant de l’any 1665! També n’és un exemple el fet que fou a través de la publicació de tres articles excepcionals com Albert Einstein, a l’any 1905, mostrà el seu talent i desenvolupà uns dels estudis més recurrents del segle XX i de l’entrant segle XXI. L’escola d’arquitectura de Barcelona disposa de prestigi, però els seus professors han publicat poc en revistes científiques.

El sistema de publicació és senzill. Es tracta d’enviar el seu contingut a l’editor de la revista, el qual el transmetrà a dos experts en el tema que de forma gratuïta l’avaluen, acceptant-lo o rebutjant-lo, així com demanant fer-ne petits o importants canvis.

La MartaSerrat-Brustenga ens fa una exposició detallada de les característiques de la redacció dels articles científics, definint-ne els detalls de la seva extensió i la seva estructura metodològica. Es tracta d’un mecanisme que en faciliti la seva lectura, la comprensió de l’aportació o aportacions que suposen, així com de la seva metodologia de treball. Tant des del mateix títol com des de l’estructura dels diferents apartats cal mostrar la capacitat de sintetitzar-ne el seu contingut per així transmetre de forma clara i inequívoca els seus objectius. En són molt rellevants tant el títol, com el resum introductori, la conclusió final i la seva introducció. Amb aquests apartats ben clars i coherents el procés metodològic, els resultats i el diàleg que n’ha sorgit es llegeixen i són atesos degudament. Evidentment, per a aconseguir l’objectiu de comunicar i transmetre una feina treballada cal que el seu contingut disposi de la qualitat necessària. La seva exposició és accessible des del lloc web Revistes i Congressos UPC, UPCommons, creat recentment:

http://hdl.handle.net/2099/11598

A la intervenció del professor Josep Roca Cladera, director de la revista indexada ACE -present des de fa poc a l’índex d’especialització més important en arquitectura, Scopus- se’ns fa ressò d’una experiència exitosa molt propera que no hem valorat prou, al meu entendre. La revista ACE es mostra com una revista amb vocació internacional, traduïda a la major part de llengües llatines i a l’anglès. Tal i com es recull en el seu lloc web està impulsada per la xarxa internacional “Ciutat, Territori i Entorn” i gestionada i editada pel Centre de Política de Sòl i Valoracions (CPSV) de la Universitat Politècnica de Catalunya amb seu i dedicació a la mateixa escola d’aquitectura, l’ETSAB, centre dirigit també per en Josep Roca Cladera. La revista pretén, també, servir com a eina de difusió de la Xarxa Temàtica Ecologia i Ciutat, i va dirigida a un públic pluridisciplinar: arquitectes, enginyers, geògrafs, economistes, sociòlegs, ambientòlegs i, en general, a experts urbans i immobiliaris. Per a més informació:

http://www-cpsv.upc.es/ace/CatPresentacio.htm

Andreu Marfull i Pujadas

2012-01-28

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s