“Votarem!, Votarem!” i tant que ho vam fer, i ho tornarem a fer

Em sento amenaçat per la censura i la persecució catalanòfoba de l’Estat Espanyol, i per aquesta raó escric aquestes paraules.

“Votarem!, Votarem!” i tant que ho vam fer, i ho tornarem a fer

En aquest documental es mostra només una part de la realitat.

  • L’1 d’Octubre (1-O) va ser realment així, il·lusionant, sorprenent i indignant.
  • La societat catalana es va organitzar de forma decidida i coordinada per exercir el seu dret a vot, per decidir si Catalunya volia proclamar-se una república independent.
  • La Guàrdia Civil va ser patètica. Va agredir a la ciutadania.

Però la realitat és més punyent.

  • L’1-O va ser un acte de dignitat (catalana) i de vulgaritat (espanyola).
  • La societat catalana es va organitzar per expressar el seu rebuig a les amenaces, provocacions i supèrbia de l’Estat espanyol, en el seu menyspreu estructural a la catalanitat.
  • La Guàrdia Civil va mostrar la misèria dels seus comandants i la pèssima qualitat humana dels seus governants.
  • La Justícia Espanyola, instrumentalitzada per l’estament polític de l’Estat, és jutge i part d’aquest atac a la democràcia i als drets fonamentals.

I és més.

El Poder Judicial espanyol, l’Estat i la Guàrdia Civil han perdut tota l’autoritat moral a Catalunya i a mig món. El Rei, l’Extrema Dreta i la Conferencia Episcopal Espanyola, els garants del Nacional-Catolicisme que empara la Llei d’Amnistia de 1977, són una amenaça per la sana i lliure convivència. Aquesta Llei d’Amnistia ja ha estat derogada per la societat catalana. El judici ha començat, i no hi ha marxa enrere.

Sinopsi oficial del documental

(font: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/sense-ficcio/1-o/video/5715186/)

[09/01/2018]

El dia 6 de setembre del 2017, el govern de la Generalitat va convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Malgrat la prohibició del govern espanyol, l’1 d’octubre, en un dia plujós i en un ambient extremadament hostil, milers de persones van acudir als centres de votació.

“1-O” és la crònica del que va passar en cinc d’aquests centres en un dia terrible i alhora inoblidable en què més de dos milions de persones van lluitar pacíficament per exercir el seu dret a decidir.

L’1 d’octubre van votar 2.286.217 persones a Catalunya en el referèndum per la independència. Les imatges de les urnes clandestines, les votacions i les càrregues policials, que van causar 1.066 ferits, van donar la volta al món. Mai havíem estat testimonis d’una votació d’aquestes característiques.

En aquest treball no apareix cap polític, sinó que es posa èmfasi en l’organització i la participació d’un poble el dia del referèndum. Ciutadans anònims van sortir als carrers i es van organitzar per fer-lo possible, malgrat els obstacles. La seva col·laboració va contribuir perquè la ciutadania pogués exercir el seu dret al vot. El seguiment de com es va desenvolupar la jornada en cinc centres electorals posa de relleu que a tot arreu es van viure els mateixos neguits, incerteses, pors i il·lusions. En cadascun dels centres filmats, un ciutadà anònim narra des del seu punt de vista aquella jornada. El seu testimoni, registrat temps després, correspon a un relat elaborat després de la reflexió sobre el que va succeir aquell dia. Entre els testimonis, hi ha una cara coneguda, la de l’actriu Sílvia Bel. El documental també recull el cas de Roger Español, el jove que va perdre un ull a causa de l’impacte d’una bola de goma. Tot i que de seguida va ser tractat en un centre hospitalari, finalment en va perdre la visió.

Al llarg del dia es van sentir als carrers i els col·legis electorals les proclames de “Votarem”, “Democràcia”, “Els carrers sempre seran nostres”, “No passaran” i el cant dels Segadors, per acabar finalment amb la d'”Hem votat”. No sabem què passarà en el futur, però el que ha deixat gravat en la consciència col·lectiva és que hi ha un abans i un després de l’1 d’octubre.

Dirigit per Lluís Arcarazo.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s